Back to Top

Nazaré - Cas(s)a do Miradouro

2018.09.24


Teli hassal beszuszakoltuk magunkat Hófehérke eszméletlenül kényelmetlen ülésébe. 
Legalábbis nekem kényelmetlen, mert az oldaltámaszok olyan vacakul vannak elhelyezve, hogy a seggem nem tudja eldönteni, hogy mellette vagy rajta üljön. Holnap megtanulmányozom majd, hogy nincs e valami rejtett állítási lehetősége, mert ebben az autóban több kapcsoló van, mint Gagarin Vosztok egyesében volt.
Egyébként a Nissan lényegesen jobb, mert sokkal több apró szimpatikus dolgot tud felmutatni, mint ez a német tervezésű csoda.

A családi autószakértőnk azt mondta, hogy ez az Audi egy női kocsi. Na innen okosból üzenem neki, hogy ez baromira nem igaz. Ha a nők ilyen szálkásak és harmóniától mentesek lennének, akkor a feleségét Lajosnak hívnák és nem Áginak. 
Ez az autó olyan mint egy fakocka, ami dicsekedhet a hat oldalával oszt jónapot. A Nissanban olyan apróságokkal lepnek meg, ami egy németnek eszébe se jutna. Ha így lenne, akkor a csomagtartónk a benn felejtett palack víztól nem adna olyan hangokat, mint egy bowling terem csúcsidőben. A Nissanban van két mélyedés, ami csapdába tudja ejteni az ilyen gurigázó dolgokat.


Obidos irányába a tengerparti utakon mentünk. 
Kilométereken keresztül 40-50-es sebességkorlátozás van és senki sem előzget. Ez itt természetes. 
Vannak érdekes közlekedési lámpák, amik három optikásak. Van egy felső piros és alatta két sárga. Zöld nincs. A piros kialvása után az alsó két sárga felváltva villog. Másik érdekesség, hogy a két irány lámpája nem együtt működik. Amikor az én sávom már halad a sárga villogón, azalatt a szembejövőnek még mindig piros lámpája van.

Több esetben láttuk, hogy járművek lassítás nélkül áthajtanak a piroson ha az csak egy gyalogátkelőhelyet fedez. Ezt még nem tudtuk megérteni, alkalmazni biztos nem fogjuk.Obidosba érve beálltunk az óriás parkolóba. 
Annyi busz van itt mint a Kilián garázsban.
Gyors fejszámolást követően megtudtuk, hogy több ember lehet most itt, mint otthon kis falunk összlakossága.
Mondjuk Áporkára rimel is Obidos, hiszen a mi falunk a Bio Fungi gombakomposztálójától Óóó-büdös.


Elindultunk várnézőbe. 
Mire elértünk a parkoló széléig tetemesen lecsökkent a várnéző kedvünk. Mivel Gabi lassabban sétál, mint ahogy én bukfencezve tudnék előre haladni, az én lelkesedésem is atomjaira hullott. Ráadásul két hete a sarkaim ismét lázadoznak a rajtuk való járás ellen, így az első presszó vascsőből hajtogatott székei is kárpitozott pihe-puha kanapénak tüntek a szememben.
Egy szó mint száz: a várból láttuk a "v" betüt, de azt is csak messziről.

A vár nagyon szép és nagyon nagy. Aki teheti ne hagyja ki, ha bírja a nagy tömeget és bírja a gyaloglást.
Mi kihagytuk és szégyeljük.Egy óra ücsörgés és idióta bóvlikat vásárló turista nézegetés után felkerekedtünk, hogy célunkhoz eljussunk: Nazaré-ba a szuper "Casa do Miradouro"-ba, ahonnan csodás kilátásban lehet részünk a következő három nap minden olyan pillanatában, amikor csak kinézünk az ablakon.

Fél órás autópályás száguldás, majd tíz perc kanyargás után feljutottunk a Nazaré északi oldalát uraló nagyon magas sziklafal tetejére, a szállásunk melletti parkolóba. Innen reményekkel telve gyalogosan elindultunk a sziklafal szélén futó útra, hogy lássuk vágyaink manifesztálódását.

Nos a parti út belerengett  a pofára esésünkbe. 
A környéken levő házak nyolcvan százalékának csodás kilátása van a hegyről. A mi szállásunk a maradék húszba tartozik, abból is annak a részéhez, amiből csak a szomszéd száradó szőnyege látható. Egyszóval a szállás nem érdemli meg a Miradouro (kilátó) nevet, de azt a százast se amit dellázok érte naponta.
A bérbeadó a bookingon keresztül úgy tett lóvá, hogy amikor a ház elé értem akkor a táskámban felnyerített az útlevél fényképem.

Szóval beszopattak ezen az úton a második szállással is.

A bookingon ezt látod:Elmondanám, a távcső nagyon hatásos trükk. Én totál rákattantam.

És íme a valóság:


Ana eljött hogy beengedjen a házba. 
Nem ő a tulaj, hanem csak egy megbízott, aki takarít, reggelit hoz, meg begyűjti a zsét. 
A ház rendkívül jól felszerelt, van itt minden, a mosógéptől kezdve a minden szobában megtalálható lapostévéig. 

Ana azt mondta, hogy mindent ingyen fogyaszthatunk, amin nincs árcédula, tehát a teli hűtőt kizabálhatom, de a bort csak pénzért ihatom meg. Némileg zavart ez az árcédulás rész, és hirtelen az villant át az agyamon, hogy vajon Ana bugyijában is fityeg-e egy árcédula?

Na mindegy. 
Egy szó mint száz, az elveszett kilátás miatt a lelkesedésünk olyasmi volt, mint azé a pornófilm nézőé, aki a felvételen csak egy hapsi bólogatását látja.

Ettől függetlenül a kecó kitünő. Csak nem szabad kinézni az ablakon.

Elmentünk Continente királyságba nasit venni, meg csavarogtunk egy rövidet a környéken.


Utóirat:
A valóság másnap reggeli feltúrbósított változata.
Felmerül a kérdés, hogy vajon koszosan milyen lehetett, ha ilyen kimosva? (nagyított felvétel)