Back to Top

Ucsó nap, Lisszabon este és reggel




2018.10.11

Tegnap, amikor bejártuk Cascais környékét, sok szépséggel találkoztunk. Szemmel láthatóan a jómódúak nyaralóhelye ez. Kintebb a Cabo de Roca környéke már inkább olyan, mint egy mexikói környezet. Minden esetre nagyon jó környék mindkettő.

Graffitik terén nem nagy a változás, itt is sok van. Valószínűleg itt Portugáliában nem olyan nagy bűn összefirkálni a falakat, kerítéseket, vonatokat és mindent, amit megfog a festék.

Láttuk a múlt heti bozóttűz nyomait is.



Érdekesek a portugál emberek. Rá kellett jönnöm, hogy tulajdonképpen nem figyelmesek egymással. Nekik van egy nagyon komoly szabálykönyvük, amit születésüktől kezdve megszoktak és az abban megfogalmazott dolgokat szinte mindenki betartja. Alig-alig találni ezek alól kibúvó, ezeket megkerülő embereket. Ami pedig nincs benne ezekben a szabálykönyvekben, az tulajdonképpen nem létezik számukra.

A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb minta a közlekedésben például az, hogy ha irányjelzel, mögötted azonnal lassítanak – az első villanásra. Viszont ha be akarsz sorolni egy mellékutcából, akkor ott állhatsz percekig, de nem engednek be.
Vagy más.
Látják, hogy ketten vagytok és egy többszemélyes padra ketten le kívántok ülni, akkor a pad közepén ülő nem veszi észre a nyilvánvaló igényt, és nem csúszik arrébb. Ezer ilyen apró dologból áll ez a szabálykönyv, ami számunkra nem érthető, ha csak ilyen rövid időkre tudunk itt lenni.



Visszatérve az estére, hajtottunk a Real Residencia felé, amikor a navi bevitt a málnásba. Mondta, hogy tartsak balra, és levitt egy aluljáróba. Ez az aluljáró jó hosszú rengeteg kihajtási lehetőséggel. A navi elvesztette a műhold kapcsolatot mielőtt megállapíthatta volna, hogy lenn vagyok az alagútban, vagy fenn az úttesten. Sajna rosszul választott és a fenti körforgalomban való manőverekhez osztotta az észt. Mivel én lenn az aluljáróban azt sem tudtam hol vagyok és azt sem, hogy hova tartok, sikeresen kiválasztottam egy nem megfelelő kihajtót. Az eddigi öt perces érkezésem, azonnal tizenötre váltott, és nézhettük az esti lisszaboni dugót.

A szálláshoz érve nem pöcsörésztem, beálltam az udvarra, és ott is hagytam az autót. Gondoltam, ha valakinek útban vagyok, akkor portugál türelmességgel megvárja amíg előkerülök. A recepción egy fekete lány ült, de ott volt még a múltkori kicsike is, akinek mondtam két hete, hogy nem örülők annak, hogy nem azt az apartmant adta, amit egy éve lefoglaltam.

Hétközben csináltam ebből a dologból egy kis műbalhét, írtam a tavalyi csokival megvett Mariának, hogy mekkora a csalódásom. Akkor írták, hogy mindent elkövetnek, hogy lelki békém visszaszerezzem. Gondolom kicsilányt jól leszúrták, hiszen ő volt éppen ott és ő volt a legkisebb, akit ki lehet jelölni bűnbaknak. Mindenesetre a fekete csajszi megkérdezte, hogy először vagyunk e ott, pedig a pöttöm tuti mondta neki, hogy itt vannak a balkániak.

A fekete egyébként azt sem akarta érteni, hogy kinn áll a károm az udvaron :)

Végül elsimultak a dolgok, autónak lett parkolóhely, nem kellett az utcán küzdenem a mikroparkolókkal, a szállásunk pedig ma a stúdió lett a tegnapi utolsó képen látható kilátással.


Mivel ma a szél miatt nem a leszállási oldalon voltunk, ezért a felfelé tartó gépeket nézhettem, ahogy készülnek berepülni az ablakon.
Egyébként felfelé menetben magasabban mennek el a gépek, biztos igyekeznek minél hamarébb biztonságos magasságba kerülni. Ennek az az ára, hogy sokkal nagyobb hanggal mennek el felettünk.

A stúdió asztalán sütike és egy üveg bor. Áldozati ajándék.
Jobb, ha nem ugatok, mert hetven euróért kaptam azt a szállást, ami jövőre már százért van kínálva.


Lustálkodtunk, bolhászkodtunk, hamburgereztünk és elkezdtük felvenni a jómagyar depis hangulatot. Ideje az örömködésből visszazuhanni a káromkodós magyar mélabúba. Bele kell rázódnunk ismét a melóba, hogy egy év alatt összekaparjunk két heti határtalan boldogságot, amire érdemes lesz visszaemlékezni.

Felborultunk és elég nyugtalanul aludtunk.



Reggel.
Esik az eső. Sír Lisszabon, hogy elmegyünk.

Jó nagy ráhagyással indulunk a reptérre, egy órát adunk magunknak a navi szerint 14 perces útra. Így van idő az eltévedéseinket korrigálni. A bérautó leadóból sem vagyok felkészült, eljövetkor nem tanulmányoztam, hogy lehet odakacskaringózni, de aránylag egyszerűen megtalálom. Ma támogatnak a fentiek. Szerintem a főnököm a két hét alatt annyit imádkozott a kétszáznegyven görög istenéhez, hogy meghallgatásra talált és vezetnek utamon.

A Sixtes csóka nem szimpi. Miért lenne az? Nála van a dákó, amit talán rövidesen közelről kell megszemlélnem. Alaposan átnézi az autót, és bonyolult kérdéseket tesz fel annak ellenére, hogy közöltem vele, hogy nem beszélek külföldiül. Hosszú jeeeesz, gúúúdokkal válaszolok, hogy végre levegye, hogy egy szót se értek abból, amit kérdez, közben úgy vigyorgok, mint akinek elment a sütije. Látom a szemében a „hülye oroszok” feliratot, mert ha nem is értem a szavait látom a gondolatait. Tudjátok ez a tesztoszteron. Az lebeg a levegőben a kanok körül és viszi az üzeneteket, ahogy méregetik egymást. És bizony itt neki van joga messzebbre hugyozni.
Keresi a karcikat, nézegeti a kerekeket, úgy vizsgálja az erős fényben a kasztnit, mintha egy Ferrari fényező műhelyben lenne. Csomiban felemeli az alsódeknit és benéz a virsli hűlt helyére. Igyekszem normálisan lélegezni, mert ő is ismeri a testbeszédet. Lábujjaim görcsbe rándulva, farpofáim szorosban.
Fedél lecsap, pipák papírra. Írogat valamit asse tudom mit, kéri a szignót oszt mehetek haza Putyinhoz. Mondok neki még két három idióta mondatot a gyönyörű Portugáliáról és bégetve mint egy birka távozok.


A reptér nagyot változott. A self checkin-t megtoldották self böröndinggel is. Ez tavaly még nem volt, amikor utoljára használtuk volna a pogyó feladást. Nos ott állunk egy űrkorszaki gép előtt és olyan volt az ábrázatunk, mint amikor nagyanyám meglátta az első keverőtárcsás mosógépet.

Most pont ketten nyomattuk a Travoltás mémet, lerítt rólunk, hogy az evolúció nem kedvezett nekünk, kell még pár év a homo sapiensig. Állunk a gépszörny előtt, amin sajna nem windóz fut, így fabatkát sem érnek a computer lakatos ismereteim. Jön TAP tündér és segít nekünk. Attól tündérek, mert szépen vannak öltözve, elegánsak és csinosak. Rávezet a dologra, eljuttat a nyelvválasztó menüig, amin jó sok nyelv van. A magyar nincs. Azt a kínaiakon kívül senki sem használja opcióként. Bebököm az angolt, kéri a gép a foglalási kódot vagy bármit, amivel tudom magam és a célomat azonosítani Így elfogadja a beszállókártyát is papírról vagy telefonról. Némi vacakolás után kiöklendez egy vonalkódos kutyanyelvet, amit ráragacsolhatok a nagypogyómra.
Ezután át kell húznom a cuccot a self mérlegelős géphez, fel kell rá tenni. Az egy darabig nézegeti, mérlegeli és elviszi hátra a poggyászkezelő rendszerbe.

Ha nem csesztél el semmit, akkor a bőröndöddel egy gépen fogtok utazni, ha meg igen, akkor biza az megy világkörüli útra.

A szeku is változott.
Rakom ki a kézipogyóból a mobilt, a laptopot, a tabletet, a szerverszobát, mire jelez a szekumen, hogy tegyem vissza. Pedig már a cipőm is készültem levenni. Visszapakolok, fél perc múlva a túloldalon ott a cuccom. Megröntgeneznek és utamra bocsájtanak. Előttem jövő félpunk csajt robotkutyázzák, a hasát törölgetik csipeszes lakmusszal és etetik a gépet vele.

Egy örökkévalóságot üldögélünk a gépre várva.

A gépünk pontosan indult, ami nagy csoda ettől a járattól. Zötyögünk a felhőkön, ebédre egy szenyót kapunk, gumicukor, nincs - ukránoknak nem jár.
Hol vannak a régi szép idők (4 éve) amikor késsel villával ettük a meleg kaját…



Most itt tartok, ennyi volt.
A hét végén megírom benyomásaimat erről a Portugál útról.

Páá mindenkinek..